Over Helena

De Braziliaans-Nederlandse sopraan Helena Koonings begon haar zangstudie in 2012 bij gerenommeerde sopraan Charlotte Margiono aan het Utrechts Conservatorium. 

In 2015 maakte werd zij uitgenodigd om aan het Conservatorio San Pietro a Majella di Napoli te komen studeren. Daar werkte zij intensief aan het Italiaanse operarepertoire uit de belcanto-periode. Na haar terugkomst rondde zij in 2017 haar studie aan het conservatorium met onderscheiding af. 

Datzelfde jaar werd Helena toegelaten tot de Dutch National Opera Academy. In het tweede jaar van haar master studeerde ze bij Don Marrazzo, bij wie zij nu nog steeds lessen volgt. In 2018 nam Helena deel aan het 52ste Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch, waar ze het Bayreuthere Festspiele Stipendium van het Wagnergenootschap Nederland won.

Tijdens haar studie vormde Helena een liedduo – Duo Troiana – met pianiste Heleen Vegter, waarmee zij thematische liedrecitals maakt en uitvoert. De meest recente daarvan is Hysteria, met het thema mentale gezondheid in vrouwen, wat zij in 2021 op het Internationaal Lied Festival Zeist presenteerde.

Helena heeft in het opera circuit diverse rollen vertolkt: Female Chorus in The Rape of Lucretia van Britten, Micaëla in Carmen van Bizet, Fiordiligi in Così fan tutte van Mozart en Tigrane in Radamisto van Händel. Bij haar afstuderen in de zomer van 2019 was zij te horen als A Bird in Judith Weir’s opera Blond Eckbert bij de Dutch National Opera Academy, waarvan zij de laatste in de zomer 2021 hernam bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Franck Ollu ter ere van het 60-jarig bestaan van de ZaterdagMatinee. In oktober 2022 werd Helena uitgenodigd door het Orquestra Sinfônica de Porto Alegre voor hun productie van Die Fledermaus, waarin zij de rol van Ida zong.