Biografie

De Braziliaans-Nederlandse sopraan Helena Koonings begon haar zangstudie in 2012 als leerling van geroemde Nederlandse sopraan Charlotte Margiono. In 2013 vervolgde zij officieel haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium.

In 2015 werd Helena uitgenodigd om aan het Conservatorio San Pietro a Majella di Napoli te studeren, waar zij de kans had om intensief aan het Italiaanse operarepertoire te werken met zangdocente Anna Vandi Gaggiotti en coach Antonio Maione. Zij werd ook geschoold in Italiaanse oratorium en kamermuziek uit de bel canto periode. Na haar terugkomst uit Napels, studeerde zij in mei 2017 met onderscheiding af van het Utrechts Conservatorium.

In september 2017 werd Helena aangenomen bij de Dutch National Opera Academy, de prestigieuze opera master voor getalenteerde jonge zangers aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In haar tweede jaar op de Academy begon zij met het nemen van lessen bij Amerikaanse zangpedagoog Don Marrazzo. Bij de DNOA was zij te zien als Female Chorus in Benjamin Brittens The Rape of Lucretia, Micaëla in Bizets Carmen, Fiordiligi in Mozarts Così Fan Tutte en Tigrane in Händel’s Radamisto.

Tijdens het 52e Internationale Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch in 2018 nam Helena deel aan het Wagnerconcours van het IVC, waar zij door het Wagnergenootschap als jonge Wagnerzangeres werd geëerd met het Bayreuth Stipendium. In de zomer van 2019 zal zij met andere veelbelovende Wagner-vertolkers een studieweek op de Bayreuther Festspiele doorbrengen.

Helena zal in Juni en Juli 2019 haar laatste rol bij de Dutch National Opera Academy zingen als The Bird in Judith Weir’s Blond Eckbert.